Vår historia
Vår historia
Alvik har fått sitt namn efter torpet Ahlwijken, som fanns redan i början av 1700-talet
Det låg strax väster om tunnelbanestationen. Torpet blev sedan krog. Ristningar i en berghäll vid södra fasaden på Tranebergsvägen 55 påminner om att de s.k. Augustibröderna höll en del sammankomster där.
Alvik(en)s gård bildades 1819 genom sammanslagning av torpen Ahlwijken och Asplund samt det då obebyggda Wijdängen. Gårdsbyggnaderna låg vid Alviksvägen 7-13.
Alviks gård köptes 1908 av Stockholms stad, som behövde marken. Mangårdsbyggnaden, som under några år efter försäljningen tjänade som kyrkoherdebostad och pastorsexpedition, revs 1923. Det enda, som nu finns kvar av gårdsbyggnaden, är rättarbostaden och den används som konstverkstad Alvikstorpet.
Nere vid Mälarstranden växte så småningom industrier upp. Det började med ett brännvinsbränneri 1825 och sedan kom Lars Monténs ljusfabrik 1864. (senare Barnängens fabriker). Ett tunnbinderi tillkom 1881. Där tillverkades bl. a. laggkärl för tvål- och såpfabrikens produkter, smördrittlar, snuskaggar mm. Verksamheten pågick till 1936. År 1963 flyttade Shantungskolan in i det gamla tunnbinderiets ombyggda hus. Huset revs 1978.
Alviks gård 1903, oljemålning av okänd konstnär.
Titti Winbladh
1:a september 1998 öppnade Alvikstorpets Konstverkstad med Galleraget och Hantverksbutik sina dörrar för allmänheten för första gången. I dörröppningen stod en fantastisk konstnär, visionär och driftig kvinna vid namn TITTI WINBLADH och hälsade välkommen.
Titti hade dessförinnan arbetat 22 år som bildterapeut på Beckomberga sjukhus. När det lades ner beslutade hon sig för att väcka Alviks Torp ur den törnrosa sömn som det befann sig i. Stockholms Stad, Gatu-och Fastighetskontoret, Bromma Stadsdelsnämnd, Västerleds Stadsdelsförvaltning uppvaktades med genomarbetad plan och vision. Torpet skulle bli en konstverkstad för folk som vill arbeta med måleri och lera. Till slut var alla eniga och tillstyrkte förslaget.
”Alvikstorpet blir en välbehövlig kulturinsats i Västerled.”
Titti drev verksamheten på Alvikstorpet under 9 år på ett mycket uppskattat, kreativt sätt och med stort hjärta. Hon är idag fortsatt verksam som konstnär och handledare i privat regi.
Nuvarande ägare och verksamhetsledare Susann Bergensjö Allercrantz
Jag har alltid varit intresserad av konst i olika former; text, bild och skulptur. 1995 gick jag olika keramikkurser på studieförbundet och parallellt fick jag möjlighet att arbeta i en keramikers verkstad i Engelholm.
Under två års tid blev det också en del kurser på keramiklinjen, keramik special och intensivkurser i drejning samt enstaka skulpturkurser på Folkuniversitetet.
Raku-utbildning på Mullsjö Folkhögskola och Munka Ljungby Folkhögskola var också riktigt bra och kul kurser! Även Dan Leonettes raku-utbildningar på Gotland.
Under en period var jag hjälplärare på Studieförbundet Vuxenskolan och kursledare inom Omsorgen i keramik.
År 2000 började jag som kund på Alvikstorpet, så småningom fick jag möjlighet av Titti att under 1 år gå bredvid henne, för att 2007 ta över verksamheten.
Jag fortsätter att gå kurser varje år för att ständigt lära mig nya saker och hålla mig ajour.
Innan jag blev med Alvikstorpet arbetade jag inom sjukvården. Somatiken, psykiatrin och de senaste 22 åren inom omsorgen med neuropsykiatriska funktionshindrade.
Är även utbildad Human Awareness och Compassion coach.