Det japanska tecknet för raku betyder lycka, lätthet och sinnlig njutning. Raku är lika mycket en filosofi som en teknik. Processsen involverar alla element, jord, eld, luft och vatten. Filosofin handlar om att våga välkomna det oväntade. Att se krackeleringar och ojämnheter som tecken på liv.
Raku bränns utomhus. Efter att föremålen bränts till ca 1000 grader, tas de direkt ur raku-ugnen rödglödgade och läggs snabbt ner i sågspån eller liknande, som genast fattar eld, Efter reduktionen doppas föremålen i vattnen, tvättas rena från sot och poleras .
Jag har alltid ägnat mig åt skapande verksamhet vid sidan av mitt stundtals krävande socionomarbete, en oslagbar kombo. Första gången jag kom i kontakt med rakubränning var på Kapellagården Öland och blev genast fast.
Nu är jag pensionär sedan många år och kan ägna mig odelat åt keramiken.
Jag har min ateljé på landet, utanför Katrineholm, där jag har både har el- och gasugn, för tillfället är jag i ett raku-mood. Jätteroligt !
Jag bygger, kavlar o ringlar, gör rätt enkla former och låter glasyren, elden, sågspånen och vattnet göra resten, både läskigt och spännande och alldeles alldeles underbart! Ett trolleri helt enkelt, man vet ju aldrig vad som döljer bakom allt sot. Resultatet blir oftast en överraskning, ibland till lycka, ibland till kras och rena katastrofen men oftast blir jag glad !
Öppettider: Lörd-sönd kl 12-16. Månd-tisd kl 10-18. Onsd kl 14-18. – För individuella gruppbokningar välkomna att maila info@alvikstorpet.se
Hoppas ni gillar utställningen! /Gerd