BECKOMBERGAKONSTEN – Konsten som väg till självkärlek

På 1960, -70, -80 och-90 talen skapade patienter på Beckomberga sjukhus, som en del av sin behandling, mängder med konstverk. Under två veckor i november har Alvikstorpets Vänförening förmånen att visa upp några av alla dessa intressanta konstverk, som köpts in i samband med att patienterna ställde ut sin konst.

Vernissage lördag 18 nov kl 12-16, välkomna!

För både patienter och de konstnärer och mentalskötare som jobbade på Beckomberga sjukhus har konstens läkande verkan varit uppenbar. Konsten som läkande kraft är också något av ett tema för våra inbjudna föreläsare, som också själva arbetat på Beckomberga sjukhus.

18-30 november 2017 visas i Alvikstorpets galleri ”Galleraget”, intresseväckande målningar av tidigare patienter på Beckomberga sjukhus. Målningarna är en del av Carl Oskar Henriksons privatsamling.

I samband med utställningen föreläser konstnären Titti Winbladh, 22 nov kl 19, om bildterapi och konstnärligt arbete som väg till självkärlek för patienterna på de låsta avdelningarna på Beckomberga sjukhus. Titti arbetade mer än 20 år med de svårast sjuka. – Föreläsningen är nu fullbokad, men vi upprättar kölista och meddelar var och en senast 20 nov hur det ser ut..

Tina Karlsdotter Nilsson, konstnär och tidigare mentalskötare på Beckomberga sjukhus, ställer ut egna målningar och dikter från en tidigare patient som hon lärde känna på sjukhuset och som hon uppmuntrade att skriva. Tina föreläser också tillsammans med Inger Larsson från Bromma hembygdsförening 28 nov kl 19 om livet och konsten på Beckomberga, inklusive de välkända kulvertmålningarna. – Det finns ett fåtal platser kvar!

Att skapa de mer än 100 meter långa kulvertmålningarna, under det som idag är Beckomberga simhall, var en del av patienternas terapibehandling. Det konstnärliga arbetet avbröts dock pga att projektledarna tyckte att målningarna blev för otäcka. Nu har stora delar av målningarna förstörts pga ett byggprojekt. Om detta och mycket mer berättar Tina Karlsdotter Nilsson och Inger Larsson.

Mycket spännande utställning och framföranden med andra ord!

En del av konsten som ställs ut är till salu!

Projektledare: Yashmin Singh; yashmin.singh64@gmail.com

Begränsat med platser så vänligen sänd er intresseanmälan till galleraget@alvikstorpet.se gällande föreläsningarna. Hela evenemanget är kostnadsfritt men den ideella föreningen Alvikstorpets Vänner uppskattar om ni lämnar något i spargrisen i Galleraget eller via föreningens plusgiro 182 75 84-2

Bli gärna medlemmar i föreningen och därmed gör det möjligt för oss att verka för intressanta konst och kulturevenemang i Västerort. http://alvikstorpet.se/medlem/

Här exempel på ”Beckombergkonsten” som såldes ute på gallerier: (Klicka på bilderna för förstoring)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografier tagna av Inger Larsson i kulverten:


 

 

 

 

 

Exempel på Tina Karlsdotter Nilssons verk utifrån original i kulverten: